Το φθινόπωρο είναι η εποχή που έχει εμπνεύσει ταλαντούχους ζωγράφους και ποιητές, όπως λογοτέχνες και σκηνοθέτες. Μελαγχολικό και νοσταλγικό μας ταξιδεύει καθώς πέφτουν τα κιτρινισμένα φύλλα από τα δέντρα του.
⚈Παροιμίες
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
● Παροιμίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο
Ψάξαμε και βρήκαμε τις δέκα καλύτερες κυπριακές παροιμίες τις μεταφράσαμε στη δημοτική και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω, για να διαπιστώσετε και εσείς την άμεση σχέση τους με την Ελλάδα, βέβαια δεν παραλείψαμε ταυτόχρονα να κρατήσουμε και την κυπριακή διαλεκτό τους και μετά να ακολουθεί η μεταφορά τους στη δημοτική.
Είναι αλήθεια πως θυμόσοφος λαός μας έχει εκφραστεί μέσα από σκωπτικές και πρόστυχες παροιμίες όπως και με παροιμιώδεις φράσεις θέλοντας έτσι να δείξει ή να κατακεραυνώσει ορισμένα γεγονότα και προσωπικότητες εκείνης της εποχής, πολλές από αυτές ίσως είναι σεξιστικές αλλά πάντοτε θα πρέπει να τις κρίνουμε με τις συνήθειες και τις απόψεις για τη ζωή...
Για όσους πιστεύουν ότι τρώμε αμάσητα τα ψέματα τους και μας θεωρούν εύκολα θύματα, συλλέξαμε δεκαέξι σοφές ελληνικές παροιμίες που σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω για να τους δείξουμε πως ο σοφός λαός μας από παλιά γνώριζε πως να τους αντιμετωπίσει, όπως γνωρίζουμε και εμείς οι νεότεροι τα ψεύτικα καμώματα τους.
Οι παροιμιώδεις φράσεις είναι σύντομες και διατυπώνουν μία άποψη ή έναν χαρακτηρισμό, σίγουρα δεν είναι γνωμικά και τα όρια από τις παροιμίες πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα.
Οι Άνθρωποι στις αγροτικές κοινωνίες ρυθμίζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις διαθέσεις της φύσης, έτσι τις σκληρές συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού που δυσκόλευε την εργασία τους θέλησαν να τις περιγράψουν με γλαφυρή σαφήνεια μέσα από τις καλοκαιρινές παροιμίες τους που η φύση τους δίδαξε.
Η Λιουδάκη Μαρία το 1938 έγραφε χαρακτηριστικά «Κάμανε οι καματεροί για τον ακαμάτευτο» δηλαδή δούλεψαν οι εργατικοί και τα κληρονόμησε ο τεμπέλης, πάνω σε αυτή τη ρήση στηριζόμενος αποφάσισα να σας παρουσιάσω γνωμικά από τους αρχαίους σοφούς μας και παροιμίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση, για τον τεμπέλη και τον συνώνυμο του τον ακαμάτη που...
Οι παροιμίες είναι σύντομα και περιεκτικά γνωμικά που εκφράζουν μέσα σε λίγες λέξεις την συσσωρευμένη τη σοφία του λαού μας. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ένα αλληγορικό τρόπο για να διδάξουν μέσα από μια παρομοίωση εμπειρίες και σοφία ετών πολλών ανθρώπων.
Ο Μάης ως μήνας στη λαογραφία του τόπου μας έχει δέουσα σημασία γιατί συνδέεται άμεσα με τη γεωργική παραγωγή και την ανθοφορία των λουλουδιών που καλυτερεύει τη διάθεση και ανυψώνει την ψυχή.
O τσιγκούνης και η τσιγκουνιά του λοιδορήθηκαν στο έπακρο από τη λαϊκή μας παράδοση αλλά και από σπουδαίες προσωπικότητες μέσα στο χρόνο.