Ήταν από εκείνες τις κυριακάτικες εσπέρες που – όπως λέει το τραγουδάκι – θα ήθελες να μην ξημέρωνε ποτέ Δευτέρα. «Πάει κι αυτή κι η Κυριακή / και η χαρά μας πάει / ήτανε τόσο βιαστική / όπως και κάθε Κυριακή / που πριν τη ζήσουμε περνάει»….
Προβολές
Σειρά διηγημάτων: Fantazio

Δημιουργός: Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας
Ποιητής, Θεατρολόγος & Κριτικός
Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί μερικών ανθρώπων είναι τόσο προβλέψιμοι! Ειδικά, άμα τους ξέρεις καλά μέσα στα χρόνια. Ή όταν είναι τόσο νευρωτικοί που κάνει μπαμ η υστερία τους και το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.
Νευρική κυρία, θεατράνθρωπος, λέμε τώρα, ακόλουθος κάθε σημαντικού ανθρώπου στον Χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, εφ' όσον τη θεωρούσε γραφική και της το επέτρεπε και διασκέδαζε μαζί της… Όταν λοιπόν αυτή η καλή κυρία που διέδιδε κάτι ανυπόστατες φήμες για τον εαυτό της, ότι δήθεν ανήκε στη βασιλική οικογένεια …της Βουλγαρίας… Όταν λοιπόν, λέγω, η εν λόγω έκοψε το κάπνισμα με εντολή θεράποντος ιατρού γιατί δεν θα τον γλίτωνε τον καρκίνο στο πνεύμονα και τότε… «θα έχανε η Βενετιά βελόνι»… θα «βάζαμε τον κόπανο να κλαίει» και «Θα τα βάφαμε μαύρα» (που λέει ο λόγος)…Αυτή το γύρισε στον καφέ (σκέτο, χωρίς ζάχαρη, ζαχαρίνες και τα λοιπά γλυκαντικά, αφού έκανε δίαιτα προκειμένου να μην χάσει την πολυπόθητη σιλουέτα της – νόμιζε!!! Έγινε λοιπόν πιο νευρική, πιο αγχωμένη (κι αγχωτική), έπαψε να είναι χαριτωμένη και το κυριότερο: δεν έβαζε γλώσσα μέσα της! Σα να «είχε φάει γλιστρίδες» και να μην μπορεί να αποσώσει άλλος έναν λόγο. «Η γλώσσα της πήγαινε ροδάνι» και να φανταστείς (πως όπως έλεγε η ίδια δημιουργώντας τον δικό της μικροαστικό μύθο) «άργησε να μιλήσει» και μετά τα είπε όλα μονοκοπανιά χωρίς να λέει να σταματήσει. Δεν προλάβαινε να σταυρώσει άλλος κουβέντα. Τον αποστόμωνε στην δεύτερη ή και στην πρώτη λέξη ακόμα που προλάβαινε ο ταλαίπωρος πλησίον να αρθρώσει. Το κακό παράγινε, έλα μου όμως που ήτανε διαπλεκόμενη και χωμένη παντού στα πολιτιστικά μας πράγματα. Μέχρι και σύμβουλος υπουργού είχε φτάσει. «Μαζί τα φάγανε». Έκανε τη μπάζα της για αιώνες. Όταν όμως άρχισε η παρακμή (έφτασαν τα γεράματα, οι πλαστικές απέτυχαν, το μόνιμο μακιγιάζ την έκανε να μοιάζει με τον θλιβερό κινηματογραφικό Joker) τότε ήταν που άρχισαν τα δύσκολα (για όλους μας – αλλά πρωτίστως για δαύτηνα). Γιατί εμφανίστηκε «καινούργιο κρέας στην πιάτσα» (όπως λένε στους καλλιτεχνικούς κύκλους), ήτοι νέοι και νέες «έτοιμοι για όλα». Φρεσκάδια με τα …ούλα τους. Τότε η εν λόγω κυρία δεν άντεξε τον συναγωνισμό κι άρχισε να παραληρεί ασύστολα. Του ασυστόλου δηλαδή.
Μια μέρα των ημερών όμως (γιατί πάντα έρχεται αυτή η μέρα) «βρήκε το δάσκαλό της». Ή μάλλον, τη δασκάλα της. Γιατί η άλλη σιτεμένη πρώην βίζιτα δεν ήθελε να το βάλει κάτω και να δηλώσει υποταγή στην …αρχαιοτέρα με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται σε φλυαρία, αμετροέπεια κι εκρηκτικότητα. Ετούτη η απαράδεκτη κατάσταση κράτησε πολύν καιρό μέχρι που…
Τη μοιραία μέρα είχαν καταναλώσει αμφότερες δύο με τρία λίτρα καφέ φίλτρου, δεν είχαν φάει τίποτα κι η γηραιοτέρα είχε χτυπήσει και δύο διπλά κονιάκ ξεγυρισμένα. Η περί ου ο λόγος είχε σταματήσει στα δύο, γιατί «το κονιάκ έχει πολλές θερμίδες και παχαίνει».
Ήτανε, που λέτε, ζαλισμένη (από το ποτό και τις καταχρήσεις), την βρήκε η άλλη μπόσικη κι έκανε μία μπασιά («εντράτα» το λέμε αυτό στο θέατρο) που θα μας μείνει αλησμόνητη η ακόλουθη σκηνή.
Μπήκε λοιπόν στο φουαγιέ του μικρού «θεάτρου δωματίου»
την ώρα που τέλειωνε η πρόβα κι ο σχιζοφρενής εγκληματικός και βίαιος
σκηνοθέτης ριχνόταν αποκαμωμένος σε μια παμβρώμικη μπερζέρα (της γιαγιάς του)
κρατώντας την εφημερίδα ανάποδα, κάνοντας πως διαβάζει.
Δεν τολμούσε να του
πεις τίποτα γιατί ήταν τζώρας (πέθανε τώρα) και «δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί
του». Αλίμονό σου αν έφερνες αντίρρηση, αν ψέλλιζες κάτι σε λάθος στιγμή. Θα σε
έπαιρνε και θα σήκωνε και θα το μετάνιωνες πικρά που είχες το θράσος ν'
ανοίξεις το ρημάδι, το απύλωτο στόμα σου.
Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για τη νεοφερμένη. Με δαύτηνε έκανε (ακόμα) χάζι. Είχε πίστωση χρόνου, ως φαίνεται. Μέχρι να «γίνουνε μπίλιες», βέβαια, «να χεστούνε», να ξεχεστούνε, να σουρομαδηθούνε και να κόψουνε (ίσως) κάθε επαφή. Αυτό προϋποθέτει όμως κάποιου είδους φιλότιμο, μια κάποια αίσθηση αξιοπρέπειας, μια μίμηση αρετής τέλος πάντων, που – ως φαίνεται – κανείς από τους δύο δεν διέθετε σε αυτόν τον απόλυτα ρυπαρό χώρο με τους διεφθαρμένους από την ψευδαίσθηση της εξουσίας κλόουν.
Η «νεαρά» σιτεμένη άρχισε να ρολάρει. Να παραληρεί. Να περιαυτολογεί. Να κατηγορεί τους πάντες (που δεν ήτανε παρόντες). Να συκοφαντεί. Να βωμολοχεί. Να ουρλιάζει. Να καμώνεται και να χτυπιέται σαν μαϊμού σε πανηγύρι. Η άλλη, η «πρώτη τη τάξει» στο χαρέμι (στην αυλή, μάλλον), την κοιτούσε στην αρχή απαθώς, ξαπλωμένη αδέξια σε έναν καναπέ που του είχε φύγει το ένα πόδι. «Στα μαξιλάρια ξαπλωμένη μασώντας τη μαστίχα» (για να θυμηθούμε τον μεγάλο Βάρναλη).
Κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε όλοι, απαξάπαντες που λένε, καταλάβαμε – ακόμα κι οι πιο χαζοί από εμάς – πως το πράγμα είχε παραγίνει και πως παρακολουθούσαμε (εκόντες-άκοντες) το πιο κακόγουστο «Ημερολόγιο ενός τρελού» από την πλέον αδέξια ύπαρξη πάνω στη γη.
Τότε είναι που το …δράμα έληξε άδοξα. Η αρχιτσατσά, η κυρία του κυρίου (λέμε τώρα – αφού αυτός τον έπαιρνε ασυστόλως και καύλωνε μόνο από πίσω και πάντα με σαδομαζοχιστικό τρόπο), η γηραιά σιτεμένη, «πρώην πλουσία και πρώην όμορφη», όπως δήλωνε η ίδια, έβαλε τη νεαρά, τη θρασυτάτη εκείνη ύπαρξη στη θέση της με ένα αμίμητο:
- Μα πάρε και κανένα ηρεμιστικό, γλυκιά μου! Καμιά φορά πιάνουν. Θα δεις καλό.
- «Εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια», αντεπετέθη η γλωσσοκοπάνα.
Εκεί έληξε μάλλον άδοξα το ευτυχο-ατυχές συμβάν, αφού ήταν η ώρα του φαγητού, του δείπνου κι όλοι είχαμε λυσσάξει από την πείνα και τις άτσαλες δίαιτες.
Η χαμένη σε αυτή την μο(υ)νομαχία διέθετε αρκετή ευφυΐα προκειμένου να γυρίσει τη σκηνή υπέρ της και να αυτοσαρκαστεί:
- Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Μπορείτε να χειροκροτήσετε μετά. Είναι από ένα κείμενο που γράφω τώρα. Μου έχει γίνει εμμονή και το ….προβάρω όπου μπορώ. Με συγχωρείτε. Θεωρήστε πως έχετε να κάνετε με την Γκρέτα …Αγάρμπω και με τον …Άλλα αντ' άλλων, ταυτόχρονα.
- Είναι τόσο διπλωμάτης η πουτάνα! Ψιθύρισε δυνατά (επίτηδες, έτσι ώστε να ακουστεί ακόμα κι από τους βαρήκοους. Τάδε έφη η παλαίμαχος και «πρώτη κυρία επί των τιμών» ανταγωνίστρια της νεοφερμένης φιλοδόξου τραγελαφικής υπάρξεως.
Εξάλλου, έχω κάνει κολλάζ, ψηφιδωτό, αμάλγαμα από διάφορες εκκεντρικές και σαλεμένες υπάρξεις που δεν με κάνουν ποτέ να πλήττω και γι' αυτό κρατώ επαφή και τις κάνω παρέα, αφού κι εφ' όσον και για όσο χρονικό διάστημα εκείνες επιμένουν – μετά τις πετώ στην ανακύκλωση του μυαλού μου – όλο και κάποια άλλη σαλεμένη ύπαρξη θα βρεθεί στο δρόμο μου, κάποιος υπερφίαλος δοκησίσοφος με υπερτροφική ιδέα για τον εαυτό του και διογκωμένη παράνοια μεγαλείου – γιατί πρέπει να σας το ομολογήσω: με τους σοβαροφανείς μικροαστούς βαριέμαι, φρικάρω και πλήττω, «ανιώ τας φρένας», που έλεγαν (;) κι οι αρχαίοι…
Ο οδηγός τού Κυρίου Γενικού
Ο οδηγός τού Κυρίου Γενικού… διακόπτη ήτο προαγωγός αλλά αθωώθηκε. Διαφθορά στο Δημόσιο κι όχι μόνο (Μαφία και Καμόρα – η λογική τής συμμορίας, αλλαξοκωλιές και γλειψίματα, περιθωριοποιήσεις κι αποκλεισμοί, ρατσισμός κι απόρριψη κάθε διαφορετικού) κάπου-κάπως-κάποτε, σε μια άλλη χώρα, φυσικά, που τη λέγανε …Δανιμαρκία………………
Προβολές
Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί μερικών ανθρώπων είναι τόσο προβλέψιμοι! Ειδικά, άμα τους ξέρεις καλά μέσα στα χρόνια. Ή όταν είναι τόσο νευρωτικοί που κάνει μπαμ η υστερία τους και το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.
Ήμουνα που ήμουνα συγχυσμένος μετά από ένα ερωτικό καυγαδάκι… τι τα θέλω εγώ παρόμοια μπλεξίματα σε τέτοια ηλικία; Να πάθω καν'α έμφραγμα, να πάθω εγκεφαλικό και να κυκλοφορώ ανάπηρος στα θέατρα; Δεν λέει! «Ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάϊδαρος κι αποστραβώθηκε».
Αυθεντικός διάλογος έξω από τις τουαλέτες (μπροστά από την ψύκτη) τρίτου ορόφου μεγάλου κτηρίου γραφείων (αστραφτερού – μέταλλο και γυαλί):
Η φωνή ήταν κυματιστή. Η διήγησις ελάμβανε χώραν επί του πεζοδρόμου γνωστού οψοπωλείου στα Εξάρχεια. Η ταβέρνα ήταν ξακουστή για τις λιχουδιές αλλά και για τους …ωτακουστές της. Επειδή σύχναζαν διάφοροι ενδιαφέροντες τύποι (καλλιτέχνες και λογοτέχνες – τρελοί με τα …ούλα τους, εν ολίγοις) όλο και κάτι έχει να ψαρέψει το αυτί κάθε φιλοπεριέργου.
Θέμα: Ο «Δόλιος έρωτας» που ο πρωτότυπος τίτλος της είναι «Ingano» είναι μία ιταλική μίνι σειρά εντυπωσιακή, πλημμυρισμένη από ρομαντισμό, μυστήριο και ειδύλλια, παραγωγής του 2024 που παρακολουθεί μια...
Θέμα: «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» που ο αγγλικός τίτλος της είναι «The Killing of a Sacred Deer» είναι μια ταινία παραγωγής του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ιρλανδίας του 2017, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος...
Θέμα: Σοφές παροιμίες, σοφίες και ρητά της Κινέζικης παράδοσης...
Θέμα: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (14 Μαρτίου 1879 - 18 Απριλίου 1955) ήταν Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. ...
Θέμα: Ο κόσμος μας είναι όμορφος, συναρπαστικός, γεμάτος με περίεργα και παράξενα πράγματα, εκπλήξεις και συνταρακτικά γεγονότα, υπάρχουν πράγματα και γεγονότα που δεν γνωρίζουμε και προσπαθούμε...
Θέμα: Το μοναδικό αυτό μπαχαρικό έχει ευεργετικές ιδιότητες και μέσα από τη συστηματική χρήση του βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία και είναι ωφέλιμο ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν...
Θέμα: Οι στίχοι από τον Ερωτόκριτο, όπως τον τραγουδά ο Νίκος Ξυλούρης, είναι ελαφρά παραλλαγμένοι από το αρχικό κείμενο...
Θέμα: Μία μπαλάντα με καταπληκτικούς στίχους και εξαιρετική μουσική που ερμηνεύει με την χαρακτηριστική της φωνή η Φωτεινή Βελεσιώτου.
Θέμα: Αν και συχνά συγχέουμε τις Αγγλικές με τις Αμερικάνικες παροιμίες λόγω της κοινής καταγωγής τους εξαιρώντας βέβαια από αυτήν την εξίσωση τους αυτόχθονες Αμερικάνους ( Ινδιάνους), οι....
Θέμα: Οι παροιμίες των Ιταλών, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες ελληνικές παροιμίες. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές τους συγκεντρώσαμε μεταφράσαμε και σας τις....
Θέμα: Το Tao Te Ching είναι ένα κείμενο περίπου 5.000 κινεζικών χαρακτήρων σε 81 σύντομα κεφάλαια ή ενότητες. Έχει δύο μέρη, το Tao Ching (κεφάλαια 1–37) και το Te Ching (κεφάλαια 38–81). Το γραπτό...

Δείτε την ενότητα μας: Αποφθέγματα
Αποφθέγματα, γνωμικά, ρήσεις και παροιμίες από όλες τις γωνιές του κόσμου

Δείτε την ενότητα μας: 7η Τέχνη
Κριτική και παρουσίαση τηλεοπτικών σειρών και ταινιών μεγάλου μήκους

Από τον Νοέμβριο του 2017 έως Σήμερα
Δείτε την ενότητα μας: Tα καλύτερα του Moments Blog
● Οι κορυφαίες δημοσιεύσεις των συνεργατών του Μoments blog που λάτρεψαν οι αναγνώστες μας όλα αυτά τα χρόνια.
