Οι εκλογές στην αρχαία Ελλάδα

2023-05-12

 

 
unnamed_0112

Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης  
  Χρον. Αναγ. (3')  

Η Δημοκρατία είναι συνυφασμένη με τις εκλογές, στην εποχή δε της αθηναϊκής δημοκρατίας, το πολίτευμα που αναπτύχθηκε στην αρχαία Αθήνα είναι η πιο γνωστή δημοκρατία των αρχαίων χρόνων. Ας δούμε όμως το σύνολο των πολιτευμάτων που επικρατούσαν στην αρχαία Ελλάδα και τον τρόπο που εξέλεγαν τους αντιπρόσωπους τους για να τους κυβερνήσουν.

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία

Η ψηφοφορία τώρα περιλαμβάνε διαγωνισμούς με φωνές, μυστικά ψηφοδέλτια με πέτρες και ένα εκλογικό σύστημα με «ενσωματωμένη προκατάληψη» υπέρ των πλουσίων.

Υπήρχαν λίγες εκλογές στην Αθήνα, επειδή οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν ο πιο δημοκρατικός τρόπος επιλογής αξιωματούχων, λέει ο Έρικ Ρόμπινσον, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και εκδότης του βιβλίου Ancient Greek Democracies: Readings and Sources. «Για να δώσει μια δημοκρατία πλήρη εξουσία στον λαό να διοικεί τα πράγματα, και όχι μόνο στους πλούσιους, έπρεπε να επιλέγει ανθρώπους στην τύχη»

Το πολίτευμα της Σπάρτης

Στη Σπάρτη τώρα υπήρχε το Συμβούλιο των Γερόντων (γερουσία), το οποίο αποτελούνταν από δύο Σπαρτιάτες βασιλείς και 28 εκλεγμένους αξιωματούχους, όλοι άνω των 60 ετών, οι οποίοι κατείχαν τα καθήκοντά τους ισόβια.

«Για την πλήρωση των κενών θέσεων, οι Σπαρτιάτες πραγματοποιούσαν ένα ιδιότυπο στυλ εκλογών με φωνές» όπως αναφέρει ο Ρόμπινσον. «Κάθε υποψήφιος περπατούσε εναλλάξ σε μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων και ο κόσμος φώναζε και ζητωκραύγαζε την έγκρισή του. Σε ένα άλλο δωμάτιο, κρυμμένο από την κοινή θέα, οι κριτές συνέκριναν την ένταση των φωνών για να επιλέξουν τους νικητές».

Σήμερα

Σήμερα μέσω των ψηφοδελτίων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκάστοτε εκλογές, επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας, ψηφίζοντας τον καταλληλότερο για να μας εκπροσωπήσει στην βουλή των Ελλήνων.

Font Awesome 1 Icons W3.CSS
  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

⚊ Ειδήσεις, παράξενα & περίεργα από όλο τον κόσμο

Η όσφρηση, μια αίσθηση που συχνά υποτιμούμε, παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε αρώματα, να ανιχνεύουμε κινδύνους και να συνδεόμαστε με αναμνήσεις. Αλλά πόσο ισχυρή είναι πραγματικά η μύτη μας;

Η παιδική εγκληματικότητα, ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει αξιόποινες πράξεις από άτομα κάτω των 18 ετών, αποτελεί μια αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα ποσοστά παιδικής παραβατικότητας παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών και η εφαρμογή...

Στην καρδιά της πολύβουης Θεσσαλονίκης, η Ερμού κρύβει μυστικά που ανατρέπουν ζωές. Η Ιφιγένεια, μια νεαρή γυναίκα με αινιγματικό παρελθόν, αναζητά τη λύτρωσή σε μια πόλη που σφύζει από μυστήριο και ίντριγκα.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ριζικά διάφορους τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, όπως κάθε σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, η ΤΝ φέρει τόσο σημαντικά οφέλη όσο και πιθανούς κινδύνους.

Όπως είναι γνωστό η αλήθεια ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας, έτσι συμβαίνει και με τα παράξενα και περίεργα που επιλέξαμε από όλον τον κόσμο για να σας τα παρουσιάσουμε παρακάτω. Ο κόσμος μας όπως φαίνεται είναι γοητευτικός και μυστήριος και σήμερα ίσως γίνει μαγικός και ιδιαίτερα ενδιαφέρων.

  Σχετικές δημοσιεύσεις


monastiraki_01

 

  Ταξιδιωτικές εμπειρίες
Το μοναστηράκι από ψηλά

  Θέμα: Το μοναστηράκι και η πλατεία του με φόντο την Ακρόπολη συνεχίζει να μαγεύει τον κάθε επισκέπτη του έως και σήμερα. Είναι μία από τις κεντρικότερες συνοικίες της Αθήνας και γύρω από την πλατεία της...

 

 

Πρoτάσεις για εσάς

⚊ Moments of art and life

 
Δραματική ταινία
★★★★★★
"Ξεχασμένη αγάπη" Μία γλυκόπικρη τρυφερή ταινία που αξίζει να δείτε

  Θέμα: O Πολωνικός κινηματογράφος στα καλύτερα του έρχεται στο προσκήνιο με την ταινία του Ξεχασμένη αγάπη (Forgotten Love) παραγωγής του 2023, ως πρωτότυπο περιεχόμενο του Netflix...

 

 

 
  Περίεργα & Παράξενα
13 παράξενα και ξεχασμένα ιστορικά γεγονότα που σε ανατριχιάζουν

  Θέμα: Όταν οι εταιρείες παραγωγής αλευριού αντιλήφθηκαν ότι οι φτωχοί της περιοχής χρησιμοποιούσαν τα σακιά με το αλεύρι για να ράβουν ρούχα....

Favorite posts

 
  Δημοφιλείς ενότητες

Είμαστε η δική σου συντροφιά