Εκδίκηση: Η Πικρή γεύση της μέσα από τις ελληνικές παροιμίες

2025-04-08

 

unnamed_0112

Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης  
  Χρον. Αναγ. (3')  

Οι παροιμίες αποτελούν συμπυκνωμένη λαϊκή σοφία, καθρεφτίζοντας τις αξίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες μιας κοινωνίας. Όταν εξετάζουμε τις παροιμίες που αφορούν την εκδίκηση στην ελληνική γλώσσα, ανακαλύπτουμε μια πολυσχιδή και συχνά αντιφατική στάση απέναντι σε αυτό το βαθιά ανθρώπινο συναίσθημα.

Ορισμένες παροιμίες σκιαγραφούν με γλαφυρότητα τις συνέπειες και τη φύση της εκδίκησης και άλλες δικαιολογούν ή ακόμα και να επιθυμούν την εκδίκηση μερικές δε φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της εκδίκησης.

Εμείς για τους παραπάνω λόγους συλλέξαμε τις σπουδαιότερες και σας τη παραθέτουμε παρακάτω για να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα:

  1. Η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο.
  2. Η εκδίκηση είναι γλυκιά.
  3. Ό,τι σου κάμνουν κάμνε και κάκια μην το έχεις.
  4. Εσύ κατουρείς την πόρτα μου κι εγώ χέζω στη γωνιά σου.
  5. Έχει ο καιρός γυρίσματα, να πληρωθούν τα κρίματα.
  6. Όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα.
  7. Ο κλότσος θέλει μπάτσο.
  8. Γλυκά τα έφαγες, ξινά θα τα ξεράσεις.
  9. Δανεικά 'ναι τα κούρταλα στο γάμο.
  10. Μία σου και μία μου.

Συνολικά κατά την άποψη μας οι ελληνικές παροιμίες για την εκδίκηση δεν προσφέρουν μια ενιαία απάντηση. Αντίθετα, παρουσιάζουν μια ρεαλιστική και πολύπλευρη εικόνα ενός σύνθετου ανθρώπινου συναισθήματος, με τις στιγμιαίες ικανοποιήσεις αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του. Μας υπενθυμίζουν ότι η εκδίκηση μπορεί να φαντάζει γλυκιά στην αρχή, αλλά συχνά αφήνει μια πικρή γεύση στο τέλος.

Font Awesome 1 Icons W3.CSS
  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

● Παροιμίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Οι παροιμίες αποτελούν συμπυκνωμένη λαϊκή σοφία, καθρεφτίζοντας τις αξίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες μιας κοινωνίας. Όταν εξετάζουμε τις παροιμίες που αφορούν την εκδίκηση στην ελληνική γλώσσα, ανακαλύπτουμε μια πολυσχιδή και συχνά αντιφατική στάση απέναντι σε αυτό το βαθιά ανθρώπινο συναίσθημα.

Ο Απρίλιος, ο μήνας της άνοιξης που ξυπνά τη φύση από τον χειμωνιάτικο λήθαργο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές λαϊκές παροιμίες. Μέσα από αυτές, οι άνθρωποι προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις παρατηρήσεις τους για τον καιρό, τη γεωργία και τη ζωή γενικότερα. Οι παροιμίες του Απριλίου, με τη σοφία και την απλότητά τους, μας μεταφέρουν σε μια εποχή...

Το σημαντικότερο για έναν άνθρωπο είναι να έχει καλή υγεία, για τι όπως λέει και η παροιμία «Υγεία και μαύρα λάχανα και κάλλιο καλή όρεξη παρά καλό φαί» καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της. Για αυτό τον λόγο και εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τις είκοσι μία (21) γνωστότερες παροιμίες του σοφού λαού μας για την καλή υγεία και την...

Δεν υπάρχει συναίσθημα πιο ανθρώπινο από την αγάπη και δυνατότερο από τον με έρωτα. Ο σοφός λαός μας έπλασε παροιμίες υπέροχες για να υπογραμμίσει την σπουδαιότητα τους και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στις ζωές των ανθρώπων. Εμείς από την πλευρά μας τις ψάξαμε τις βρήκαμε και τις είκοσι (20 ) σπουδαιότερες σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Όπως σοφά λέει ο λαός μας «Ένα ζεστό χαμόγελο, είναι η λιακάδα στο χειμώνα» ή «Η πιο χαμένη μέρα, είναι αυτή που δεν έχουμε γελάσει.» με αυτές τις παροιμίες οδηγό συγκεντρώσαμε τις καλύτερες παροιμίες που μιλούν για το γέλιο και την ευεργετική του σαν φάρμακο θεραπεία στη καταθλιπτική ζωή μας και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Αλήθεια, τι φοβερή είναι η διχόνοια! Έλεγε με σοφία ο Ευριπίδης προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες να είναι μονιασμένοι για να είναι πιο δυνατοί, γιατί ότι χτίζει η ομόνοια δυστυχώς το γκρεμίζει η διχόνοια.

Πρoτάσεις για εσάς

⚊ Moments of art and life

Favorite posts

 

  Δημοφιλείς ενότητες

Είμαστε η δική σου συντροφιά