Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
Διαχρονικά Αποφθέγματα και Αφορισμοί του Ιπποκράτη
Ιπποκράτης γεννήθηκε το 460 π.Χ. και απεβίωσε το 370 π.Χ. Θεωρείται ο Πατέρας της Ιατρικής, διότι απάλλαξε τον αρχαίο κόσμο από τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες και επέβαλε με τον τρόπο του την ορθολογική σκέψη στην ιατρική για την προσπάθεια ίασης του κάθε ασθενή.
Παρακάτω θα διαβάσεις ορισμένα από τα αποφθέγματά του που είναι διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα.
- Ποτέ οι γιατροί που συναντώνται σ' έναν ασθενή για να τον εξετάσουν από κοινού δεν πρέπει να φιλονικούν και να βρίζονται μεταξύ τους.
- Δεν είναι απρεπές, αν ένας γιατρός, αμφιβάλλοντας για το τι πρέπει να κάμει σε μια περίπτωση αρρώστου του και βρισκόμενος σε αβεβαιότητα από απορία, προσκαλεί και άλλους συναδέλφους του για να εξετάσουν από κοινού τον άρρωστο και να συνεργαστούν για την εφαρμογή της καλύτερης θεραπείας.
- Ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ιατρική δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.
- Η λιτή και αυστηρή δίαιτα είναι πάντα επικίνδυνη και στις μακροχρόνιες αρρώστιες και τις βαριές, όπου δεν γίνεται δεχτή. Εξάλλου, η δίαιτα που οδηγεί στα έσχατα όρια αδυνατίσματος είναι βλαβερή, γιατί η αποκατάσταση της ζημιάς, όταν έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, είναι πολύ δύσκολη.
- Η προσευχή είναι όντως καλή, ωστόσο ενόσω καλεί κανείς τους Θεούς, θα πρέπει να βάζει κι ο ίδιος ένα χεράκι.
- Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις.
- Αν μπορούμε να δώσουμε στο κάθε ξεχωριστό άτομο την κατάλληλη ποσότητα τροφής και άσκησης, ούτε λίγη ούτε πολύ, θα βρίσκαμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την καλή υγεία.
- Οι χοντροί εκ φύσεως πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από τους αδύνατους.
- Τα αντίθετα γιατρεύονται με τα αντίθετα.
- Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο.
- Η πιο σοβαρή ασθένεια είναι εκείνη στην οποία το πρόσωπο του αρρώστου δεν μοιάζει καθόλου με το κανονικό του.
- Οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους, μηχανεύονται πολλά και διάφορα.
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1553 στη Σητεία της Κρήτης και ήταν ποιητής της Ύστερης Βενετοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είναι δε ο συγγραφέας του αριστουργηματικού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος» που τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι σε όλη...
Διαχρονικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πεδίο έρευνας των ψυχολόγων και η ανθρώπινη ψυχή χωράφι για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα των κάλων τρόπων μέσω της ευγενικής συμπεριφοράς και όπως λένε και κάποιες σοφές φωνές «Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ' αυτούς που είναι μαζί σου».
Η Απαξίωση είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μειώσουν την αξία του καθετί που τους περιτριγυρίζει με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτή τη συμπεριφορά την κατακεραύνωναν σημαντικά και επιφανή πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.
Η ζωή είναι ωραία, δύσκολη βέβαια και δυστυχώς κρατά λίγο. Η αλήθεια είναι πως έχει πολλές στροφές και ότι και να συμβεί αυτή θα συνεχίζει να τρέχει.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, η μακροβιότερη στην Ελλάδα, τα έτη 1981-89 και 1993-94, σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πάνω απ' όλα όμως ήταν ο παλμός στην καρδιά της Ελλάδας, η επαναστάτρια που αγάπησε φλογερά, που...
Στιγμές από τη ζωή μου
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.